ספרים גנים > קשקוש מקושקש

קשקוש מקושקש

מאת: נוגה אלגום / איורים: אביאל בסיל / Translation (from Hebrew): Ala'a Hlehel

يُوزَّع في أيلول- تشرين الأوّل

"קשקוש מקושקש" שונה מילדים אחרים, מה שעושה אותו עצוב ובודד, אז הוא יוצא לחפש מקום שבו הוא יוכל להיות מקובל. סיפור התומך בילד "האחר", באמונה ביכולתו שלו.

פעילות בגן ובכיתה

קשקוש מקושקש נולד אחר. הוא איננו עשוי קווים ישרים כמו הוריו והילדים האחרים. הוריו מנסים לסייע לו, אך ללא הצלחה. בכל זאת הם אומרים לו שהם אוהבים אותו כפי שהוא. אבל ...

פעילות בגן ובכיתה   

מחנכת יקרה,

קשקוש מקושקש נולד אחר. הוא איננו עשוי קווים ישרים כמו הוריו והילדים האחרים. הוריו מנסים לסייע לו, אך ללא הצלחה. בכל זאת הם אומרים לו שהם אוהבים אותו כפי שהוא. אבל קשקוש עצוב וחש בודד.
הוא יוצא למסע בחיפוש אחר מקום שבו ירגיש שייכות.
ייתכן ובגן שלך יש גם "קשקוש", שיכולותיו שונות מאלה של שאר הילדים. או אולי יש במשפחה או בסביבה של הילדים מישהו כזה. האתגר שבפניו אתן כמחנכות עומדות הוא לטפח אצל הילדים חיבה, לא רחמנות, כלפי ילד כזה, ובו זמנית לסייע לילד השונה לתפוס את שונותו כמקור כוח, לא חולשה, כפי שקשקוש מקושקש למד על עצמו.

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • שוחחי עם הילדים על מה שעושה את קשקוש לשונה משאר הילדים בגן. איך השוני בא לידי ביטוי? מה הוא מרגיש, לדעתכם?
  • הילדים בגן שבסיפור טענו כי הוא "סתם קשקוש מקושקש", שאין בו תועלת. מה עלול קשקוש להרגיש? האם קרה לנו משהו דומה בגן, ברחוב או בשכונה? מה הרגשנו?
  • הוריו של קשקוש מנסים לעזור לו, אך ללא הצלחה. מה לדעתכם מרגישים ההורים של קשקוש מקושקש? חשוב שבשיחה עם הילדים תדגישו שבסיפור ההורים אוהבים את קשקוש למרות שהוא שונה.
  • קשקוש עוזב את הבית בחיפוש אחר מקום שבו הוא יחוש שייכות. עבור הילדים זה עלול ליצור קושי רגשי, שכן עבורם הבית הוא מקום מקלט בטוח; קשה להם לתפוס כיצד מסוגל היה קשקוש לעזוב את הבית למרות שידע כי ביתו הוא מקום בטוח וכי הוריו תמיד יצפו לו בזרועות פתוחות. שוחחי עמם על המניע שדחף את קשקוש לעשות את הצעד הזה. האם יכול היה לנהוג אחרת?
  • חלקי לילדים דפים שעליהם מצוירים קווים מקושקשים. עודדי אותם לחשוב על מה שהקווים הללו יכולים להביע ולהשלים את הציור כיד הדימיון שלהם. התבוננו יחד בציורי הילדים ושוחחי עמם על האפשרות הרבות שקשקוש יכול ליצור.

المربّية العزيزة،

يولد خربوش خرابيش مختلفًا، فهو لا يتكوّن من خطوطٍ مستقيمة مثل والديه والأطفال الآخرين. يحاول والداه مساعدته، لكنّهما لا ينجحان، فيعلنان له أنّهما يحبّانه كيفما كان. لكنّ خربوش حزين، ويشعر بالوحدة، فيخرج في رحلةٍ للبحث عن مكان يشعر بالانتماء إليه.

قد يكون في بستانك طفل "خربوش" مختلف في قدراته عن الأطفال الآخرين. وقد يكون في المحيط العائلي، أو الاجتماعي لبعض الأطفال طفل كهذا. إنّ التّحدّي الّذي يقف أمامنا كمربيّات، هو في أن نخلق تعاطفًا، وليس شفقة، عند الأطفال مع هذا الطّفل من ناحية، وأن نساعد الطّفل المختلف في أن يرى في اختلافه مصدر قوّة لا ضعف، كما تعلّم "خربوش خرابيش" عن نفسه.

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • نتحادث مع الأطفال حول ما يجعل خربوش مختلفًا عن باقي الأطفال في البستان. ماذا يمكن أن يشعر؟
  • الأطفال في البستان عبّروا لخربوش بأنّه "مجرد خربوش مخربش" لا فائدة منه. ماذا يمكن أن يشعر خربوش؟ هل حدث لنا أمرٌ مشابه في البستان، أو الشّارع، أو الحارة؟ ماذا شعرنا؟
  • يحاول والدا خربوش أن يساعداه لكنّها لا ينجحان. ماذا يمكن أن يشعر الوالدان حين فشلا؟ من المهمّ أن تبرزي للأطفال أثناء المحادثة إصرار الوالدين في القصّة على التّعبير عن حبّهما لخربوش، على الرّغم من اختلافه.
  • يترك خربوش البيت، ليجد مكانًا ينتمي إليه. هذه نقطة صعبة عاطفيًا على الأطفال، فهم يرون في البيت ملجأ آمنًا، ومن الصّعب أن يدركوا بأنّ خربوش كان قادرًا على الخروج من البيت، لأنّه يعلم حقّ العلم بأنّ بيته هو مكانه الآمن، وأنّ والديه ينتظرانه دائمًا بذراعين مفتوحتين. تحادثي معهم حول ما دفع خربوش للقيام بذلك. هل كان يمكن أن يتصرّف على نحوٍ آخر؟
  • وزّعي على الأطفال أوراقًا عليها خطوطًا مخربشة. شجّعيهم على التّفكير بما يمكن أن تكون هذه الخطوط، وعلى إكمال الرّسمة بما يوحيه خيالهم. استعرضي معهم الرّسومات وتحادثي معهم حول الإمكانات الكثيرة الّتي يمكن أن يكونها خربوش.

חוויות מהשטח