ספרים גנים > ברווז! ארנב!

ברווז! ארנב!

מאת: איימי קראוס רוזנטל | איור: טום ליכטנהלד

מה רואים בתמונה? האם זה ארנב, או ברווז?  תלוי איך מסתכלים. ספר משעשע שמדגים נקודות מבט שונות והפרשנות שנותנים אנשים לאותה מציאות.

פעילות בגן ובכיתה

היכולת להסתכל על דברים מזווית הראיה של הזולת היא המפתח להבנתו, הכלתו והזדהות עמו. תוכלו למצוא כאן רעיונות שונים לפעילות מהנה סביב נושא מורכב וחשוב זה.

פעילות בגן ובכיתה   

מחנכת יקרה,

 

ברווזה או ארנב? זאת השאלה שבה נתחבט, אנו והילדים, בכל אחד מעמודי הספר המשובח הזה. התשובה ברורה: זה יכול להיות ארנב, וזה יכול להיות אווזה! הדבר תלוי בזווית שממנה מביטים על האיור.

הספר מאיר לנו את הנושא של זוויות ראיה שונות, וחילוקי הדעות שעלולים להיות בין אנשים בגלל שכל אחד נצמד לנקודת מבט מסוימת בנושא מסוים, ומנסה לבטל את דעתו של הזולת, או עושה מאמץ לשכנע אותו שדעתו שלו היא הנכונה. זה מה שקורה גם בעולמם של ילדים: הילדים שונים זה מזה באופיים, ושונים גם באופן שבו הם רואים את החוויות שלהם והמצבים שהם חווים. לכן חיים ביחד מציבים אתגרים רבים.

הספר המהנה והפשוט הזה מציע לנו לעצור רגע ולנסות לראות את העניינים מנקודת מבטו של הזולת לפני ששופטים אותו. היכולת להסתכל על דברים מזווית הראיה של הזולת היא המפתח להבנתו, הכלתו והזדהות עמו.

כהערה אחרונה, הרעיון לספר נולד מהציור "הארנב והאווזה", שהופיע לראשונה בעיתון סטירי גרמני בשנת 1892. התמונה שימשה פסיכולוג אמריקני בשם ג'וזף ג'סטרו, אשר חקר את היסודות הנפשיים של אשליות אופטיות.

 

פעילות מהנה!

 

רעיונות כיצד לשלב את הספר בפעילויות הגן

 

 

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • בקריאה ראשונית, יהיה זה מהנה להראות לילדים את העטיפה ולשאול אותם מה הם רואים: האם זה ארנב או אווזה? תוכלי לעודד את הילדים להסביר לחבריהם את תשובותיהם.
  • האם אנו מסוגלים לראות דברים שאחרים אינם רואים, או לפרש אותם בצורה שונה מהם? תוכלי להזמין את הילדים לשבת במעגל, שבמרכזו תשימי חפץ גדול בעל פרטים רבים (למשל בובה גדולה או פסל). בקשי מכל ילד לתאר את מה שהוא רואה בחפץ. יתברר לילדים שכל אחד רואה פרטים שונים, ושכל תשובותיהם נכונות.
  • תוכלי גם להזמין את הילדים להתיישב בזוגות. כל ילד ישרבט קשקוש על דף. כל ילד יתבונן בקשקוש של חברו וינסה לראות בו צורה מוכרת, ואחר כך ישלים אותה ויצבע אותה.
  • זו גם הזדמנות לשוחח עם הילדים על חילוקי דעות שיכולים לקרות בגן בגלל השוני בנקודת המבט. אולי תרצי לשתף אותם בחוויה אישית שלך בהקשר דומה.
  • הדמיון הוא מפתח היצירתיות! בחרי עצם, למשל חבל, צעיף או ספר, והעבירי אותו בין הילדים. בקשי מהם שידמיינו מה הוא יכול להיות ושיַראו את זה באמצעות תנועות. על חבריהם לנחש למה הם מתכוונים. למשל, החבל יכול להיות נחש, או גל, או איטריה, וכד'. באינטרנט תוכלי למצוא תמונות וציורים לרוב שמתבססים על אשליה אופטית. אולי הציור המפורסם ביותר הוא זה של הזקנה והצעירה. הילדים ייהנו להסתכל על הציור ולומר מה הם חושבים שהם רואים.
  • "צללים על הקיר" הוא פעילות אהובה על הילדים, שקל מאוד לבצעה. החשיכי את הכיתה והדליקי פנס קטן. אחר כך בקשי מן הילדים לקרב את ידיהם אל מקור האור וליצור צורה של ארנב או אווזה, או צורות של חיות אחרות.
  • זאת הזדמנות לבקר בספריה של הגן השכן, ולשאול את הספר שבעה עכברים עיוורים, שחולק ב"ספרית עששית" בשנת 2016, ושגם הוא עוסק בסוגיה של נקודות מבט שונות.

רעיונות לשילוב הספר בגן

חוויות מהשטח